Dobrý den,
poradí mi, prosím, někdo?
Jelikož to budeme v blízké době asi muset nějak vyřešit, mám dotaz na kohokoliv znalejšího.
O co jde:
Tchyně je invalidní a už se sotva hýbe po bytě, tchán taky nic moc (ten sice chodí nakoupit a jakž takž se stará o domácnost, ale různé klouby a jiné choroby se taky hlásí). Nyní je tchán v nemocnici (nějaké problémy se srdcem) a asi ho v blízké době bude čekat operace (to taky asi bude muset někde být nebo někdo u nich). Bydlí v jiném městě než my (asi 1,5h autem).
Pokud se o svou matku v takové situaci stará manžel, má nárok aspoň na ošetřovné nebo jinou podobnou dávku? Kde se o to žádá - může třeba u praktické lékařky tchyně? Až tchána pustí z nemocnice, asi tam taky pár dní nebudou moct být sami.
Kde požádat o to, aby tam docházela aspoň 2x denně ošetřovatelka, když bychom se my zrovna o ně nemohli postarat? Nemělo by se zároveň požádat o nějaké dávky na péči nebo to zařídí rovnou sociálka nebo jak se to dělá?
Zkrátka zatím byli soběstační, ale vypadá to, že to jde rychle s kopce.
Prosím o rady ohledně takové situace (řekněme) krátkodobé a co pak - nějaký dům s pečovateskou službou (? - kde jak co?). U nás být nemůžou (jednak kvůli místu a taky já bych to brzy nevydýchala).
Předem díky za reakce.