Ahoj holky,
dnes jsem byla s Ráďou (5 let + 5 měs., oboustr.PEC, Ponseti 5x sádra, tenotomie, bez dalších zákroků) na "předoperační" kontrole u docenta Ch. Od září, kdy jsem sem zdrcená psala, že nám na levé noze hrozí operace přehození šlach, při čemž docent již zadal na Bulovku termín na půlku ledna, jsme začali denně cvičit (upřímně cíleně tak max. 15 minut denně, jinak aktivní pohyb, sport apod.). Domluvila jsem RHB, kam chodíme jednou za cca 2-3 týdny (Praha 2, Sokolská). Pořídili jsme domů žebřiny, manžel se synem a sousedem lektorem začali chodit lézt na stěnu a "blbnout" na boulderu.
Výsledkem toho všeho je, že máme ve zprávě z dnešní kontroly: " Kontrola - chlapec se výrazně zlepšil, everze a dorziflexe jsou volné, rodiče si proto přeji plánovanou operaci 15.1.2015 zrušit, s čímž souhlasím, kontrola v květnu."
Mám samozřejmě obří radost a i Ráďa se pyšnil, že se to vše podařilo a byl chválený. Je to takový první dárek k Vánocům!!! Kéž by to vydrželo i nadále
...
Osobně si myslím, že to celé u nás bylo způsobeno tím, že bere růstový hormon a tedy hodně rostl (minulý rok 10 cm/rok). Cvičení jsme podcenili, protože je kluk hodně aktivní sám za sebe, sportuje, neposedí. Ale jak se ukázalo, chce to denně aspoň pár minut cíleného protahování a také upozornění na chůzi, co je špatně, co dobře. Musím říct, že když si nedává pozor, stáčí přednoží při chůzi i teď, ale nohy má ohebné a dokáže v pohodě chodit i naprosto bezchybně. Možná má trochu vliv i to, že má trošku x-ka, což má podle mě už od těch bot s tyčí, co do 2 a3/4 roku nosil.
V každém případě, máme obrovskou radost, dodalo nám to síly a budeme samozřejmě v cvičení pokračovat. Snad Vám zase příště budu moct napsat něco takhle pozitivního
.
Přeji Vám všem příjemné prožití Vánoc a šťastný rok 2015 plný zdraví a krásných nožiček
Irča