Přidat odpověď
Jednoduché cukry se skládájí s glukózy, fruktózy, galaktózy, laktózy.
Říká se jim také rychlé cukry, protože rychle zvýší hladinu krevního cukru. Na to zareaguje slinivka, tím že vyloučí velké množství inzulínu, který má za úkol srazit krevní cukr na normální hladinu. A protože toho cukru je tam v jednom okamžiku opravdu hodně, tak jej inzulín jednodušeně řečeno nacpe, kam se dá, většinu dá do tukových buněk a ty se ukládají v cévách a v orgánech a tím je poškozují, jak jsem psala.
Snad je to srozumitelný.
Jaké je rozumné množství, cca 10% z celkového denního příjmu sacharidů. Když například člověk přijímá denně 200g sacharidů, tak z toho max. 20g jednochuchých cukrů. V potaz musíme brát i to, že jednoduché cukry jsou obsaženy v ovoci a také v pečivu, takže na oslazení kávy nebo čaje nebo na nějakou sladkost už moc prostoru nezbývá.
Například 1 banán vyčerpá doporučenou denní dávku.
Předchozí