madelaine, tak je to tady: http://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/chleb-a-pecivo/jak-pripravit-kvasek-a-zakladni-testa-na-chleba/
Domácí pšenično-žitný chléb Na 2 malé bochníky potřebujeme 500 g pšeničné mouky hladké 500 g pšeničné mouky celozrnné 500 g žitné mouky chlebové (lépe celozrnné) 450 g domácího žitného kvásku¨ 1—2 lžičky soli 1 lžičku mletého koriandru nebo kmínu přibližně 300 ml vlažné vody Jak na to Mouky smícháme ve větší nádobě a dobře promícháme. Do důlku uprostřed vlijeme domácí kvásek, sůl a vlažnou vodu v takovém množství, abychom vypracovali pružné polotuhé těsto.
(Chceme-li kynutí urychlit, přidáme malý kousek droždí. Těsto pak kyne 1 až 2 hodiny. Jeho objem se zvětší aspoň o polovinu.)
Posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme kynout 24 hodin.
Vykynuté těsto rozdělíme na válu na dvě části a vytvoříme kulaté bochníčky. Necháme je kynout na plechu nebo v košíkách (ošatkách) ještě asi hodinu.
Předehřejeme troubu na nejvyšší teplotu a bochníky vyklopíme na pomoučený nebo tukem vymazaný plech a vsadíme do trouby na prostřední lištu. Troubu zpočátku neotvíráme. Po 10 až 15 minutách stáhneme teplotu na 150 °C a pečeme 40 až 50 minut.
Vyjmeme z trouby a potřeme vodou. Zabalíme do plátěných ubrousků a necháme vychladnout nejlépe do druhého dne a teprve pak chléb krájíme.
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.
Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.
Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti. Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.