Přidat odpověď
Ve svém předchozím tématu ohledně alternativní třídy pro budoucího prvňáka (v režimu „Začít spolu“) jsem narazila na názor jedné diskutující, který mi přišel jako z jiného vesmíru. Šlo o to, že do alternativních tříd údajně dávají rodiče ty děti, které by v klasických třídách neobstály (nejspíš ve smyslu špatných známek), a tudíž preferují režimy bez známkování.
Přiznám se, že mě tohle uvažování fakt hodně překvapilo. Já jsem naopak předpokládala, že do alternativních tříd dávají děti rodiče, kteří se o problematiku základního vzdělávání zajímají a na základě vyhodnocení negativ současného školského systému a jejich případných negativních vlivů na dítě se rozhodli jít jiným směrem.
Od mého záměru dát dítě do alternativní třídy mě to samozřejmě neodradilo, nicméně by mě zajímalo, jaký je podíl rodičů uvažujících dle prvního schématu vs. druhého. Samozřejmě hranice mezi nimi nebude ostrá a kromě nich tam nejspíš bude i velká část dětí, jejichž rodiče nic neřešili a děti prostě byly do takové třídy přiděleny. A dále tam budou děti s různými poruchami a integrované, protože takový typ třídy je pro ně vhodnější, což vítám.
Jaká je dle vašeho názoru převažující motivace rodičů? Jaké je složení u vás, co už děti v takových třídách máte?
Díky
Předchozí