Přidat odpověď
Jsem z oboru - chápu obě strany.
Z mého pohledu je ideální porod bez epiziotomie (vlastně ideálně bez poranění), ale ne vždy je to možné. Mnoho faktorů je ve hře. I já jsem u druhého dítěte zažila velký nástřih, přestože mě rodil vybraný porodník, ke kterému mám absolutní důvěru. Bylo to z určitých důvodů potřeba. A jako správný zdravotník jsem si vyžrala komplikace s hojením, naštěstí se to dalo zvládnout s pomocí bioptronové lampy, léků a složitých opatření... Byl to nářez starat se o starší dítě a neklidné miminko, když jsem se skoro nemohla hýbat.. Jizvu jsem cítila léta.
Ze své praxe znám i případy rozpadu šití hráze, resutury, ... následných problémů v pohlavním životě atd.
Před dvaceti lety se "stříhalo" u nás na porodnici téměř automaticky u prvorodiček, situace se za tu dobu v mnohém změnila. Přesto je co zlepšovat ve způsobech vedení porodu, ochotě zdravotníků, v komunikaci, v informovanosti rodiček.. Věřím, že číslo epiziotomií by mohlo být opravdu menší a naznačují to i rozdíly u jednotlivých porodnic. V určitých případech však epiziotomie opodstatnění má.
P.s. pro ženy s potížemi s hojením hráze existují i poradny, přečtěte si
http://www.upmd.cz/?page_id=650
a doporučuji hráz na porod připravovat..
Předchozí