Přidat odpověď
To je všechno hezké a pravda, taky pokud někdo doufá, že alternativní škola nějak zamezí střetu jeho dítěte s realitou, nemůže se nedočkat zklamání. Jádro problému je jinde. Ve škole jde jednak o získání (zjednodušeně řečeno) znalostí/schopností. Nedělej si iluze, že všude to jde aspoň tak jako v Plamínkovce, Plamínkovka je mezi základkami dost vpředu. Už jen tady je snadné chtít něco jiného, pokud chci, aby děti uměly češtinu, počty atd.
Další neméně významný proces je formování motivace ke studiu (poznávání, objevování, prostě ukotvení na cestě k hlubším vrstvám existence), na tomhle poli nepochybně musí fungovat především rodina, jenže vliv školy je obecně mnohem větší, než si jsme ochotni připustit.
Další věc je potom uvědomění a vytváření postoje na poli jedinec versus celek, to jen rodinou nahradit nejde a formování charakteru v mezilidských vztazích.
Všechny tyhle věci jsou důležité. Záleží samozřejmě na souhře mnoha proměnných, lidé mají různé zkušenosti, světové názory, přesvědčení o tom, jaká výchova je pro jejich děti žádoucí.
Obecně ale je skutečně vliv školy na děti obrovský. A pro mě je třeba hlavním problémem ta motivační oblast, ta v mých očích selhává fatálně a považuju to za velmi škodlivé. Osobnostně defektního učitele si troufnu říct, že umím rozpoznat a dítě do jeho rukou nevydat, popř. v nejhorším z nich vyndat. Nepotřebuju (ani nechci, já jsem náturou v podstatě rovnostář) aby moje děti byly ve škole jen s chytrými, bílými, věřícími, nerozvedenými, co nebydlí na sídlišti... atd.. nepotřebuju, aby neprožívalo konflikty s učiteli nebo aby mi/jim učitelstvo náležitě lízalo paty, nic z toho. Tak jako já jsem člověk s chybami, nečekám dokonalost od učitele, ale čekám, resp ne čekám, ale hledám inspiraci, tvůrčí vhled a skutečné vzdělání u lidí, kterým děti svěřím, plus asi přece jen v zásadě humanistickou názorovou orientaci, ale stačí v principu, na detailech nelpím.
Opravdu není zase tak exotické chtít, aby škola fungovala jinak, na to člověk nemusí být hned esoterik nebo hyperprotektivní rodič. Stačí i být jen učitel..
Předchozí