Yuki,
jeste jednou, nasla jsem sve tehdejsi zapisky. O zadne uvolnovaci cviky, ci grafomotoriku u meho ditete neslo, kopiruji ze zapisku:
Doktorka mi zde doporučila foniatrii, což naše logopedka schválila.
Vyšetření proběhlo a přineslo nové závěry. Když se ukázalo, že dite je „mechanicky“ v pořádku (slyší dobře a nemá ani potíže s mluvidly (např. uzdičku)), nějak došlo i na to, aby něco nakreslilo. Tehdy si poprvé nějaký odborník povšiml toho, že dítě nápadně špatně kreslí. Pozvali si nás ještě na dlouhý test s magnetofonem, který ukázal, že Dítě spadá do 20% dětí, které se obtížné hlásky nedokáží naučit běžnými postupy.
Na této klinice jsme již zůstali a asi tři čtvrtě roku jsme sem chodili na logopedii.
(a dnes doplnuji, ze jsme chodili primo k paní Škodové).
Yuki,
pisu o praveku a co je grafomotorika vim:)
Tehdy v celem hlavnim meste takrka zadne grafomotoricke kurzy neexistovaly. Ja jsem po vic jak roce od doby, kdy byl memu diteti schvalen OSD jeden kurz uplne nahodou nasla, bylo to za 5 minut 12, kurz byl na tri mesice a chodili jsme od dubna do cervna. V zari pak dite nastoupilo do prvni tridy.
Tehdy pouze rodicum pri odkladu rekli, at si neco najdou, ale doporuceni KAM jit, nedali, nevedeli. Hledala jsem vic jak rok, ptala se i zde na Rodine, ptala se ve skolce, ptala se vsude. Nikdo to nedelal, nikdo to neznal, i samotne slovo bylo snad novinkou:) . Byla to nahoda, ze mne na osobu, ktera to dela, upozornila na posledni chvili jedna znama (samozrejme plne jsme vse platili my rodice- i to je dnes asi jine).
Kazdopadne to sem moc nepatri, stale jen odpovidam na otazku zakladatelky, zda nejake dite nekdy na logo kreslilo. Ano, moje dite kreslilo a kreslilo dost hnusne