S náhlým projevem zkušenost nemám, naše děti nosí brýle od malička. ALE - na oční s nimi chodíme vždy tak od 3 let (mám pár očních dg.), to jim hned něco naměřili, ale děti si v té době nestěžovaly a viděly celkem OK. Měla jsem to také, brýle mám od 8, jenže jsem viděla blbě vždy. Já NEVĚDĚLA, jak se má vidět dobře, nic jiného jsem neznala. Ze začátku jsem s korekcí (+3 a +5) viděla stejně jako bez brýlí, jen s výrazně menší námahou. S věkem se velmi mění schopnost zaostřovat, takže POKUD jste dosud na očním nebyli a dítě nekoukalo do takového toho přístroje, co "snímá" dioptrie, tak ta vada tam mohla být (nebo třeba jen o něco slabší), ale dítě ji dosud kompenzovalo. Jak jsem psala, s věkem se ta schopnost vadu zamaskovat (vykompenzovat) horšuje. Ono to platí obecně, v mých 40 mi zjistili, že tak blbě vidím ne proto, že mám víc dioptrií, ale že mám dosud nekorigovaný astigmatismus
. Moje oči už to neutáhnou zkompenzovat. S korekcí zase najednou vidím - takže jo, mohlo to tam být aniž by se to projevilo - a může se to projevit věkem. Ale taky vlivem růstu (dítěte i jeho oka) se může něco ukázat.