Přidat odpověď
No,mě včera lékařka v Motole řekla něco jiného.
Tady je to dobře vysvětleno:
Dobrý den, poslední dobou se stále častěji střetávám s pojmem spádová oblast nemocnice, o co se ve skutečnosti jedná si dovedu velice dobře představit. Jistě jde o velice užitečná data potřebná pro různé studie dalšího vývoje nemocnic. Zaráží mi však skutečnost, že tento pojem je i velice často používán lékaři v nemocnicích při ošetření pacientů mimo jejich "spádovou oblast". Můj dotaz tedy zní takto: Existuje právní norma (zákon, vyhláška), která tyto spádové oblasti upravuje? Dává bydliště pacienta mimo spádovou oblast nemocnice lékaři právo odmítnout ošetření či vyšetření pacienta (v případě, že se nejedná o úraz, ale o problémy dlouhodobého charakteru). Samozřejmě, že dotazů k této problematice se mi hlavou honí více, ale tyto dva jsou dost zásadní pro to, abych si dokázal utvořit samostatný názor na tyto oblasti. Předem děkuji za odpověď.
Odpověď odborníka:
Dobrý den, nemocnice svou činností pokrývá vždy určité území. To je dáno kromě umístění nemocnice její velikostí, vybaveností a zaměřením (některá oddělení jsou spádová třeba jen pro blízké okolí, některá třeba pro celou republiku - často například specializovaná oddělení fakultních nemocnic). Jakou oblast která nemocnice pokrývá, řeší (pokud je mi známo) Ministerstvo zdravotnictví a příslušné oblastní úřady. Právo odmítnout (= není povinen Vás ošetřit či vyšetřit) neakutní vyšetření zdravotník má - musí totiž ošetřit především akutní a spádové pacienty. Asi Vás nikdo přímo neodmítne, ale možná budete na vyšetření dlouho čekat a hlavně Vás budou směrovat do spádového zdravotnického zařízení.
MUDr. Magdalena ŽákováMUDr. Magdalena Žáková
Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé
Předchozí