Přidat odpověď
Nu, takže to, čeho se syn zakladatelky dopustil je bez pochyby přečin (trestný čin) - v lepším případě jen výtržnictví, v horším případě lehké ublížení na zdraví. JE to jeden z nejčastějších důvodů trestního stíhání mladistvých.
Kdyby mladík neměl otřes mozku, byl by to "jen" přestupek.
Obvyklou "výmluvou" - rozuměj důvodem -- pro takovou rvačku, jsou podobné bagatelní kraviny, jako: "když on urazil mou matku", "když on urazil mou přítelkyni", "když on kopl do mého kola", "když on do mě schválně vrazil, když jsem nesl pivo a polil jsem se"...
A další obvyklou větou těch kluků je "a moje matka/přítelkyně/kolo by určitě chtěla, abych ji bránil".
Neviděla jsem případ, že by státní zástupce nebo soud nepotrestal jenom proto, že "hájil čest jedné dámy".
Je-li to první delikt, soud se obvykle spokojí s napomenutím provinilce nebo se řízení podmíněně zastavuje - tedy pokud se po zkušební dobu už ničeho takového nedopustí, tak potrestán nijak nebude. Je-li to vážnější, tak soud ukládá obecně prospěšné práce (v nízkém rozsahu) nebo krátkou podmínku.
Na kecy se násilím neodpovídá.
Tj. svému synovi bych vysvětlila, že když to mladík nebo jeho máma (častěji - maminky bývají hodně dotčené, že jejich chlapečkovi někdo ublížil) to nahlásí na policii, bude mít průšvih. Rozhodl-li se tak jednat, bude muset nést odpovědnost. Může mu být i uloženo, aby zaplatil náklady léčení...
Také bych mu vysvětlila, že pokud byl "v amoku", tak mu mohl ublížit ještě mmnohem víc, následky pro všechny mohly být mnohem horší.
Na blbý kecy se reaguje ignorováním. Když na blbý kecy reaguješ slovně, většinou se slovní agrese stupňuje. Slečně může vyjádřit podporu i jinak, než že by zmlátil někoho do bezvědomí.
Tedy - ocenila bych ho za to, že se snažil slečnu podpořit, ale rozhodně nikoli za ten útok (protože obrana by to byla jen v případě, že by se kluci slečnu chystali napadnout fyzicky). Omluvu bych nevynucovala, ona omluva stylu "tak teda sorry" je horší, než žádná omluva.. Ale opravdu bych se snažila, aby pochopil, že reagoval špatně a sám dospěl k tomu, že by se omluvit měl.
Takových keců drtivá většina z nás slyšela v mládí celou řadu a rozhodně jsme nikoho nemlátili.
Popravdě mě celkem děsí, kolik z vás tu schvaluje fyzický útok kvůli "kecům".
Předchozí