Je to tepelná úprava mléka, která zničí téměř všechny případné nežádoucí mikroorganismy v mléce a bohužel i ty žádoucí a prospěšné. Tepelné ošetření mléka, nebo-li pasterace je působení tepla po určitou dobu. Rozlišujeme 3 druhy tepelného ošetření: - Dlouhá pasterizace - ošetření nízkou teplotou 63°C po dobu 30 minut - etrná pasterizace - šetrné ošetření teplotou 72°C po dobu 15 – 30 sekund - Vysoká pasterizace (UHT) - ošetření vysokou teplotou 135°C po dobu 1 - 2 sekundy
Co to je homogenizace?
Je to mechanický proces přeměny struktury tukových kuliček v mléce. Tuk v mléce je ve formě různě velkých tukových kuliček. Homogenizace je vlastně protlačování mléka malým otvorem, kde se zmenší a sjednotí velikost tukových kuliček. Velké tukové kuličky způsobují oddělování smetany od mléka a ulpívání mléka na povrchu sklenice. U homogenizovaného mléka k tomuto nedochází.
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.
Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.
Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti. Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.