Kudlo, děkuju za úctu, ale hovadiny i unesu, neboj
. Já to netvrdím, asi jsem zapomněla ten výrok uvést slovy "myslím si, že...", aby to bylo jasné. Ale výslovně jsem napsala, že ona psychická příčina nemusí být jedinou příčinou nemoci, může to být jedna z mnoha. Psychika/emoce, prostředí, strava, životní styl, viry a bakterie,... něco z toho, nebo taky všechno z toho, někdy se toho sejde dost a je z toho nemoc. Někdo tou malárií neonemocní, protože je v dobrém stavu a jeho imunita funguje správně. A někdo jo, protože je oslabený (tím ostatním a bůhvíčím ještě).
Ty to ženeš do extrému, ale já to klidně poženu ještě dál: svým způsobem nemáme v pořádku psychiku nikdo, nikdo není ABSOLUTNĚ šťastný, vyrovnaný, bez vztahových problémů atd. - nikdo. A taky vlastně nikdo není ABSOLUTNĚ zdravý. Leda možná nějací hodně pokročilí jogíni apod.
O podloženosti newtonovské fyziky nediskutuju, o tu vůbec nejde. Jde o to, že není sama schopná kompletně popsat všechny fyzikální jevy. Což neznamená, že ji celou odmítneme, ale holt hledáme dál něco, co popíše ten zbytek. A tak tu máme ještě třeba kvantovou. Ale pořád je co hledat a vymýšlet, třeba jak jdou různé způsoby popisu dohromady. A může se stát, že postupem času odmítneme oba, až objevíme něco lepšího, kompletnějšího... třeba dovymyslíme teorii strun nebo něco úplně jiného, kdo ví...