Tak já jsem pokud možno odpověděla konkrétně. Že kromě TBC se snad ani nic jiného očkovat nedá. Snad jen ty hepatitidy, ale to mi nepřijde moc reálné přenos z uprchlíků na dítě.
Nikomu jsem do xenofobů nenadávala. Sluníčkářka nejsem. Nicméně lidem, zejména těm s dětmi, utíkajícími před hrůzami války bych pomoc nabídla. I přístřeší pokud by bylo třeba.
A lehce přezíravě to možná komentuji, protože myslím že dospělá žena mající děti už alespoň něco o očkování a souvisejících nemocech načetla. Aspoň co a jak se přenáší, jaká to má rizika. Snad se tu neptá nějaká 17ctka. zprávami nepolíbená.
A když už nevím, stačí dva tři kliky na internetu a dozvím se o té které nemoci či očkování co potřebuji.
A Ebola byla ve zprávách celý loňský rok. Tak jsem asi předpokládal že člověk když o ní slyšel, dovodí si, že to sem fakt nedotáhnou pěšky, že se nakažení jen tak neputulují po kontinentech a že je případný výskyt eboly úzkostlivě monitorován. Fakt mně prostě překvapuje že má dospělý svéprávný člověk u imigrantů strach z eboly.
Jelikož většina těchto obáváných nemocí se nepřenáší vzduchem, ale tělními tekutinami. Navíc pro mnoho z těch obávaných očkování neexistuje.
A třeba očkovací látku proti choleře či vzteklině bych svým dětem nedala v žádném případě, tedy preventivně (vzteklinu leda ex post, to samozřejmě ano)
Za mně tedy smysl má snad jen opravdu to TBC, ale to bych své děti očkovala a nikoliv tedy primárně kvůli uprchlíkům. Setkat se s TBC lze i u nás a dalších zemích Evropy.
Očkovat něco čistě kvůli strachu z uprchlíků mi přijde nesmysl.
Nicméně být očkován proti TBC my nesmysl nepřijde. Stejně jako mít platnou tetanovku. Kvůli cestování se nechávám očkovat hep.A a břišní tyfus. a později nechám i děti.
Hep. B mi nutná nepřijde, nicméně je pokud vím součástí kombinovaných vakcín co se dávajíc dětem.
P.S. Projela jsem velkou část věta - tedy tzv. zemích třetího světa. S místními jsem cestovala, jedla, dýchala stejný vzduch. A nic jsem nikdy nechytla, ani ten průjem.
Naprostá většina lidí na jiných kontinentech nejsou nemocema prolezlý příšery.