Přidat odpověď
Já peču už několik let s úspěchem podle níže uvedeného receptu, hodí se na švestky, jablka a možná i jiné ovoce. Postup zachovávám přesně stejný, jak je uvedeno, ale je podle mě důležité slít šťávu, která se vypeče, a ovoce mixovat bez ní (a případně trochu doředit podle potřeby s vědomím toho, že povidla po vychladnutí ještě zhoustnou). A taky platí, že ne z každých švestek se udělají dobrá povidla. Taková ta "pravá" povidla budou jedině z těch "pravých" podzimních švestek, ze všech ostatních vyjde spíš ten džem...
Zato jablková povidla se povedou vždycky úžasně, při loňském testování náplní do "svatebních" koláčků u nás měla obrovský úspěch...
Povidla pečená v troubě
2 kg švestek, 50 dkg cukru krupice (příp. méně podle sladkosti ovoce), 2 lžíce octa, případně i koření, ale nemusí být (1/2 kávové lžičky mleté skořice, podle chuti rum nebo konzumní líh, 3 tlučené hřebíčky)
Postup
Švestky umyjeme, vypeckujeme a dáme do hlubšího pekáče vyloženého pečicím papírem. Polijeme octem, vše promícháme a dáme péct na 200 stupňů do trouby. BĚHEM PEČENÍ ANI JEDNOU NEMÍCHÁME!!!!! Pečeme 20-25 minut. Po této době na švestky nasypeme rovnoměrně 25 dkg cukru a znovu dáme péct na 15 minut. Poté opět přisypeme 25 dkg cukru a znovu je na dalších 15 minut dáme do trouby péci.
Po upečení slijeme většinu šťávy, kterou švestky během pečení pustily, a zbytek ponorným mixérem rozmixujeme do požadované konzistence, jak kdo má rád. Někdo jemná, někdo s kousky ovoce. Přidáme alkohol, skořici a roztlučené hřebíčky (koření lze vynechat, pokud chceme, aby více vynikla přirozená chuť švestek).
Pak horká povidla jen naplníme do sklenic a otočíme dnem vzhůru. Nahoru dám ještě malou lžičku rumu nebo lihu, jako konzervant, i přesto, že už tam rum je.
Předchozí