Ja na tohle uplne vyhraneny nazor nemam. Mam za sebou dva prirozene porody do vody a dva cisare. Vsechny ctyri akce byly nadherne zazitky. V zasade po dvou prirozenych porodech jsem se chystala na treti, nicmene 3 tydny pred termiem pri kontrole zjistili, ze diteti klesa tep. Takze jsem si lehla do nemocnice a pri zatezovem testu vyslo najevo, ze dite proste normalni porod nezvladne. Takze za sest hodin jsem sla na cisare, ve spinalu. A bylo to super. Zadne bolesti, miminko bylo u mne od prvni minuty, zadna JIPka, syn u mne byl celou noc v posteli a kojil se (placenta stala posledni tydny za prd, takze byl strasne hubeny a zjevne hladovy), i kdyz jsem jeste ani necitila nohy (cisar byl kolem sedme vecer). No a ctvrty porod - diky tomu predcasnemu porodu vyslo najevo, ze mam leidenskou mutaci, takze cele tehotenstvi jsme si pichala injekce. V zasade jsem mela jasno, bud prirozeny porod nebo cisar, zadne vyvolavani (tady se ani vyvolavani po cisari nedoporucuje). A s dr jsme se proste domluvili, ze kdyz do terminu neporodim, dalsi den bude cisar. Noc predtim jsem sla do porodnice, zacala jsem mit i stahy, ale miminko vubec nesestupovalo, a stahy nakonec ustaly. Takze dopoledne druhy den byl cisar a miminko bylo jako jedine ze vsechn ctyr takove modrejsi a melo snuru trikrat pevne utazenou okolo krku. Anestesiolog dokonce vyzval manzela, aby si stoupnul a podival se. Takze manzel ma super vzpominku na to, jak mi z bricha trci modra hlavicka nasi dcery
Myslim, ze prirozene by se rodila hodne tezko a sam dr rikal, ze bylo dobre, ze sla ven cisarem. Tentokrat byly bolesti vetsi nez poprve, ale presto ve srovnani s porodnimi bolestmi pri prvnich dvou porodech byly mnohem mensi. Jizvu mam jen jednu, tenkou, zatim je troche videt, za par let nebude. Jen tedy cisarum nerikam porody, ale operace