Evelyn, myslím, že sov není tak málo. Ale prostě z minulé doby se říkalo, že kdo ráno za kuropění nevstane, je lenoch. To přetrvalo. Takže sovy se za to stydí a snaží se přizpůsobit.
Protože můj manžel je skřivan, tak vím, že nejraději chodí spát v 22 hodin, ale klidně vstane bez budíka v 5 hodin. Po 22. hodině není schopen vůbec přemýšlet. Myslím, že takových je víc. Pohoršuje se někdo? Ne. Prostě to každému přijde normální. Můj manžel naštěstí chápe mě a já jeho. On mě nenutí vstávat dřív a já ho nenutím ponocovat.
Můj lékař řekl, že prý dospělá sova se může přinutit vstát brzy, protože si poručí. Ale nikdy to pro ni nebude přirozené a nezvykne si. Přeučit sovy na skřivana a opačně prý není možné. Děti se už s tímto rodí. A u dětí toto přeučování působí stres. Vidím to na synovi. Pokud ho vzbudím dřív než se vzbudí sám, celý den je na nic. Nic nechce, nic ho nebaví, je nervozní, nesoustředěný.
Někdo tady psal, že o víkendech nic nestihne. Tak to my si zase víkendy užíváme. Vstaneme jako obvykle, tzn. v 7,30 hod /nemám potřebu nějak ležení v posteli protahovat/ a celý den máme s dětmi na výlety. Uvařeno na oběd a večeři mám, protože vařím den dopředu v noci a klidně u televize. Přes týden nemám potřebu chodit s dětmi na vycházky, protože mají kroužky. V létě sedíme na zahradě a děti blbnou venku /je přece dlouho vidět, takže postel v 22 hodin jim vyhovuje/. To je jen připomínka pro ty, kteří si myslí, že sovy jsou sovy proto, že bydlí v paneláku a vlastně jen koukají na televizi a spí. Takže my máme vlastní dům se zahradou a ještě chatu se zahradou asi 15 km od místa, kde bydlíme /tam jezdíme na kole/. A stihneme všechno, takže asi tak líní nebudeme.
Ale chtěla jsem říct, že jsem ráda, že si aspoň někteří mohou vybrat, zda si život přizpůsobí vrozenému rytmu a lze to. Za minulého režimu se člověk musel nacpat do škatulky aby náhodou nevyčuhoval a neměl problémy. A škatulky mě fakt rozčilují. Nerevoltuji proti všemu, ale jsou určité věci, které si chci dělat po svém a teď můžu. A to je pro mě důležité.
Předchozí