Teda holky, vy máte ale starosti... Jako by nebylo jedno, kdy jde člověk spát... hlavně když si naspí svých osm hodin (nebo kolik kdo potřebuje) a je to, ne? :o) Dělala jsem v trojsměnném prostoru, takže holt to nešlo jinak, než že jeden den zalehnu v devět večer a vstávám v pět ráno, druhý den jdu spát až třetí den v devět ráno a vstávám v pět odpoledne... a čtvrtý den jdu spát v sedm večer a vstávám kolem deváté ráno, abych aspoň relativně nahnala něco málo z vynechaného nespaní druhého dne... ;o)
Ale jinak na škole (základní i střední) jsem byla zvyklá brzy chodit spát a brzy vstávat. V zaměstnání se mi to pomotalo všechno dohromady... a co jsem na mateřský, tak mě manžel a dítko naučily pozdě spát a později vstávat. Osobně s tím fakt nemám problémy, pokud je dodržených těch osm hodin. Jakmile není, je to v háji. Jednou, možná dvakrát - OK. Ale delší dobu v kuse už jsem vzteklá a usínám za chůze :o) Samozřejmě, teď jsem zvyklá chodit spát mezi půlnocí a jednou, takže kdybych třeba dneska zalehla v osm, tak stejně neusnu. Stejně tak jako jsem nebyla schopná pořádně ponocovat v dobách, kdy jsem vstávala brzy ráno. Ale postupný převykání mi nijak nevadí.
Ze školy od devíti bych kdovíjak nadšená nebyla, nicméně znám i horší možnosti - třeba známá z Holandska mi vypravovala, jak se u nich chodí do školy (nebo snad dokonce už školky) - ráno se děti odvedou, na oběd si je maminy musí vyzvednout, pohlídat a nakrmit, a po obědové přestávce dovézt na odpolední vyučování. Netuším, jestli to byla specialitka oblasti, kde známá bydlí, nebo jestli tam takhle školství funguje všeobecně. Z TOHO by mě piclo, ne z toho, jestli budu hůř hledat uplatnění na trhu práce, protože potřeuju posunutí pracovní doby, abych byla schopná vypravit dítě do školy o hodinu později. A uniformy se mi líbí, mám doma dvě holky - dva roky a čtyři. Už teď se mi mlátěj o oblečení a i ta dvouletá dokáže být pěkně vzteklá, když se jí snažím narvat tričko s beruškou, mezitím co ona chce s autíčkem... Jestli to takhle bude pokračovat dál (a Bůh ví, že po mně tu fintivost nemají), tak mám obavy, že bez povinných uniforem budou do školy chodit na desátou, než si vyberou něco, co si opravdu chtějí vzít a co neuráží jejich vkus ;o)
S.
Předchozí