Přidat odpověď
Podívala jsem se. Otřesné. A naprosto věrohodné. Uvědomme si, že na Vinohrady chodí rodit převážně ženy, které spíš nemají dostatek informací o přirozeném porodu a nejsou nijak (dostatečně) odhodlané se takové mašinérii bránit. Což je vlastně podstata tragického stavu našeho porodnictví - že těhotná žena musí vyvinout úsilí a vydobýt si co nejvyšší míru něčeho, co by mělo být samozřejmé (tj. normální porod a bytí se svým dítětem). Navíc přesně v době, kdy rodí, přičemž pro zdárný průběh porodu je důležité se uvolnit, "odpojit" vyšší mozkové funkce a neusilovat o nic. Takováhle porodnice je Past.
Pozitivně mě šokovala porodní asistentka, která se veřejně kriticky vyjádřila k těm postupům, jak říkala, že třeba ve Zlíně to jde, ale tady ne.
A nad MUDr. Svobodou mi zůstává rozum stát. Jsou porodníci nějak masově stiženi nedostatkem sebereflexe nebo poruchou logických funkcí? Existuje nějaké jiné vysvětlení, jak může takový člověk v televizním pořadu takhle otevřeně kázat vodu a pít víno...? Prý nejdůležitější je trpělivost... a potom něco vám kápnem, ať to máme do konce směny hotové.
Předchozí