Budu se držet zadání a v něm je uvedeno, že se má hledat úmysl dobrý. Takže ačkoliv podvědomým či neúmyslným záměrem a vedlejším efektem může být čtenáře ponížit (že je nevzdělaný a naivní, jeho názory jsou mylné a nepodložené, a jeho zkušenosti smyšlené), vědomým úmyslem je rozhodně osvěta a prozření matek, které ohrožují své děti svou intuicí, svými bludy a pavlačovými drby; zřejmě v tom bude i určitá profesní deformace, jako by zodpovědnost za konkrétní děti v lékařské péči přerostla na všechny děti světa.
Nemluvím jen o latině, ale obecně o stylu diskuse, a nedávno jsem si uvědomila jeden další, byť stopro vedlejší pozitivní efekt. Kili reagoval v diskusi na jeden příspěvek nesouhlasně a na jiný souhlasně, a já jsem si pomyslela spokojeně u prvního něco jako "svět je v pořádku, jsem konzistentní se sebou samou, mám pravdu" a u druhého rovněž spokojeně něco jako "ejhle, mám pravdu, dokonce i kili s tím souhlasí"
. Kili je výborný trenažér na posilování diskusní odolnosti, sebevědomí, odstupu, koherence, kritického myšlení a kultivovaného projevu (
trenažérem, nikoliv pozitivním vzorem
)