Na škole navštěvované mou dcerou je právě tento návrh v řešení. Diskuse mezi vedením školy a rodiči právě začala. Uváděné důvody jsou:
1) pocit hrdosti a sounáležitosti se školou - s tím souhlasím
2) identifikace při školních akcích (výletech)
3) soutěžení v tom, co si kdo obleče - s tím nesouhlasím, nemyslím, že je nutné aby mi někdo diktoval jak budu oblékat svou dceru. Ráda se obléká a nemyslím, že by to byla věc, v níž bych ji chtěla omezovat. Vyvíjí se tím i její individuální vkus a zároveň může o této věci samostatně rozhodovat (musí domýšlet, co si kdy a k jaké příležitosti má vzít na sebe...)
a řada dalších důvodů. Zároveň potírání sociálních rozdílů mi mezi dětmi soukromé mezinárodní školy připadá zbytečné... Navíc sociální rozdíly vždy byly a budou a děti tím, že zavedeme uniformy neochráníme - musí se naučit rozlišovat různá prostředí. Záleží zejména na pedagogovi. Nemohu souhlasit ani s názorem, že učitelky (krátkozraké) rozlišují děti dle oblečení.... kam to proboha ty vaše děti milá Moniko chodí???)
Nemohu se rozhodnout, zda se přiklonit k variantě s uniformou či bez - vyjádření příslušnosti se školou a pocit sounáležitosti se mi zdá správný a dítě jistě rozvíjí. Na druhou stranu mám pocit, že uniforma neřeší situace tzv. "Playtime", kdy si děti 3x denně chodí hrát ven na školní dvůr - teď v zimě by musela uniforma obsahovat i jakési oteplovačky.... Prostě jako ucelený oděv ke každodennímu nošení mám pocit, že není vhodná.
Nebráním se ovšem možnosti nošení uniformy na oficiální školní akce...apod. Prostě dle libosti a v některých případech povinně, ale stále....???
Pak se nabízí kolik vlastně triček budeme muset mít a sukní a kalhot, svetrů? Nedokážu si představit, že jedno triko má na sobě a druhé v pračce...
Předchozí