Přidat odpověď
Tak jsem hledala a je to asi zajímavý problém, asi obvyklý "nedodělek" v zákoně.
Je fakt že jsem si myslela původně že platí ty obvyklé 4hodiny jako u školek, ale možná že u škol je to jinak.
Je fakt že zákon o nemocenském pojištění nikde výslovně neuvádí co je přesně myšleno "péčí o dítě"
Zde uvedená citace je ze zákona o zdravotním pojištění a s tím spojených úlev, což je zase něco jiného. Zda se tyto dva zákony v tomto propojují není jisté, ovšem konkrétní odkaz jsem nenašla. Ale je možné že by sociálka při tom výkladu se mohla opřít o výklad v zákoně ZP ale tím si nejsem stopro jistá. Ale je to zajímavé, zeptám se jak tam půjdu.
Navíc ta druhá část ze ZP - tedy dvě děti do 15 let, o zase ustanovení v nem.pojištění v podstatě vylučují, tam je těch 10 let. Vzájemně to tak tedy úplně nesedí.
Třeba je zajímavé že u zákoně o nem.poj. se třeba v případě těch karantén u škol hovoří i o "denní péči" školského zařízení
A ještě se tu vlastně směšují 2 věci - nárok na volno od zaměstnavatele (překážky v práci) a to zda je to placené, čili nárok na ošetřovné. Nicméně v zásadě se u popsané situace ZP odkazuje přímo na zákon o nemocenském pojištění, takže tady to propojení je.
Ale je to každopádně zajímavé, možná trochu díra v zákonech. A třeba až teď jsem si všimla že nárok na očr nemají příslušníci, to jsem fakt nevěděla.
Předchozí