Přidat odpověď
Žženo,
výchovou lze ovlivnit maximálně 30 % (někde se uvádí o malinko více, někdo uvádí o něco méně).
Takže výrazně nejvíc je toho dáno vrozeně.
Povaha je daná temperamentem, ty jsou 4 základní a nekonečně mnoho směsek. Takže je to faktor ovlivňující, ale nemůže být v tomto směru rozhodující.
Další vrozená věc je ale právě to pohlaví a na pohlaví navázané některé geny. A já to prostě vidím tak, že jako si téměř každý kluk dříve nebo později alespoň dočasně hraje na střílení, šermování nebo jiný způsob boje, a skoro každá holčička dříve nebo později potká šaty či sukně a buď se vůči nim úplně vyhradí (můj případ), nebo začne řešit "kterou", tak kluci si snáz najdou činnost, u které vydrží, a holky snáz vydrží u zábavy, kterou jim někdo nabídne.
Jak přesně to funguje, co a proč je tak nebo onak, to fakt nevím, nejsem vědec - výzkumník, jsem pouhý pozorovatel. To, že kluci to mají při nástupu do školy těžší z důvodu, které jsem popisovala, ale není z mojí hlavy, to napsal skztečně nějaký vědec - psycholog (nenajdu jaký, nečetla jsem na internetu, ale normálně na nástěnce vystřižené z nějakého odborného časopisu), a mně to přišlo rozumné. No a spolu s životní zkušeností se mi to spojilo do toho, co tu píšu.
Předchozí