Přidat odpověď
Az dozasnes, Lizo, tak si to precti jeste jednou, nez zacnes vypoustet a prekrucovat, co jsem napsala.
"Umožnili jít každému na vysokou" = napsala jsem vyslovne TEM, KTERI DRIV NEMELI MOZNOST, a to jako treba deti vselijakych chalupniku a podobne - lidi, kteri driv ty moznosti nemeli ani financni, ani spolecensky. A docti si neco, jak to bylo napr. na tom nekomunistickem zapade ve stejne dobe. To hlavne, protoze to lidem hodne unika. Jak ty moznosti mel (a hodne casto ma) jen ten, komu se sype z kapes.
"- no ještě i já pamatuju dobu, kdy emigrace nebo politická nepohodlnost v rodině znamenala, že se děti nedostanou na vysokou, i když mají znalosti a studijní předpoklady."
Souhlas. A potom k tomu, ze treba financni nemoznost, zas ten jinej puvod - nejsi detatko pana fabrikanta, nebo netradice v rodine zas znamenala, ze deti se nedostanou na vysokou, i kdyz maji studijni predpoklady (=nadani, ke znalostem uz se zas tak snadno nedostaly). No a mas to prast jako uhod, vzdycky tim nekdo trpel. Jenze to druhe se tak nejak lip ztratilo.
"Donutili dodělat gymnázium - to jsi proboha sebrala kde? I na ten gympl bylo potřeba, aby dítě bylo politicky nezávadné."
Treba UMOZNILI, ze? Tem stejnym, viz vyse. Ale uz si nepamatujes, jak lidi kolem pulky padesatych let lidi, kteri to gymnazium nemeli, chodili treba dalkove s ruznymi ulevami od zamestnavatele na ruzne stredni a vysoke skoly. Rozvadet to nebudu, ono je to celkem jedno. Treba kdybys emigrovala, tak bys to nejak v diskuzich postrehla - ze treba populace te doby na tom zapade takove moznosti nemela, a hodne dlouho ne. Taktez pridavky na deti, ktere u nas existovaly uz kdyz ja chodila do skoly. Sleva na najmu podle poctu deti (a nemusis mi psat, ze lidi se tesnili v malych bytech - to totiz v te dobe taky nebylo na zapade nic neobvykleho, ale najem platili cely) .
"Ženám umožnili makat na plnej úvazek v práci a k tomu druhou směnu, protože nikdo neřekl i B - tedy milí muži, teď když vaše ženy makají v práci jako vy, musíte vy doma makat jako dosud makaly ony."
No jo, zatraceny komunisti, voni muzskym nerekli, vid......
"děsným způsobem rozvrátili tuhle zemi a nejhorší následky se nesou v psychice a předávají z generace na generaci"
Takova velka krasna slova.
Taky bychom sem mohli psat, co nadelalo nabozenstvi, co predava generacim, co nadelaly valky... you name it.
Ovsem jaksi otazka byla, co udelali DOBREHO. O tomse nikdy nemluvilo.
A abys byla v klidu - v nasi rodine nikdy nikdo komunista nebyl a uzila si sveho behem te doby. Jen mne stvou vselijaky ti prekabatnici, kteri vzdycky plujou nad mrtvolami druhych a svadi to na nejaky system.
Předchozí