Přidat odpověď
rozhodně není přežitek jíst 5x až 6x denně. Není to jen o příjmu potravy a "mačkání" něčeho do sebe, jak píšeš. Jen z tohoto vyjádření je vidět, že s tím máš, Spirálo, problém.
Chodím se synem na diabetologii, má cukrovku 1. typu. MUSÍ jíst 6x denně, má i druhou večeři. Jídlo musíme vážit, musíme dodržet stanovené množství sacharidů na den. Kromě diabetoložky chodíme i k nutriční poradkyni, se kterou se radíme, co jíst. Rozhodně doporučuje pravidelný příjem potravy 5x až 6x denně v podstatě pro každého. Proč jíst tolikrát za den máš vysvětleno níže:
"Doporučení většinou mluví o tom, že byste si měli dopřát cca 5-6 jídel denně. Jíst bychom měli pravidelně, ideálně po cca 2,5 hodinách. Proč? Především proto, že častější konzumace potravy je lepší z hlediska vaší snahy zhubnout a udržet si ideální hmotnost. Samotným trávením potravy totiž také spotřebujete určité množství energie. Menšími a častějšími porcemi nastartujete metabolismus, který potom pojede jako dobře namazaný stroj a bude neustále spalovat. Nebude mít potřebu si nic ukládat do zásoby, protože si bude jist, že za určitou dobu dostane opět svůj příděl. To je velký přínos pravidelnosti v jídle.
Rozvrstvení jídla v průběhu dne
Zkuste se podívat na to, jak by měl vypadat jídelníček obsahující šest jídel denně. Snídaně – tvoří asi 20 %, tedy pětinu celkového energetického příjmu za den. Měla by ji tvořit kombinace sacharidů a bílkovin. Tedy chléb s kvalitní šunkou či sýrem, müsli s jogurtem tuto kombinaci splňují. Dopolední svačina – asi 5-10 % z denního příjmu energie, měly by ji tvořit sacharidy s bílkovinami, buď obojí či jedno z toho. Tedy například ovoce, jogurt, cereálie. Oběd – tvoří 30 % z denního příjmu. Vhodné je si jídla rozdělit, kromě hlavního chodu zařadit ještě moučník a v tom případě o to zmenšit porci hlavního chodu. I oběd se skládá ze sacharidů a bílkovin, tedy přílohy v podobě brambor, rýže, těstovin a masa. Jako moučník ovšem zařazujte ovoce nebo jogurt, nikoli kalorické bomby v podobě sladkých zákusků. Odpolední svačina – je cca 20 % denního příjmu energie. Měla by se skládat hlavně z bílkovin, ideální je proto jogurt, sýr, šunka, přidat můžete i zeleninu. Naopak už je dobré se pokud možno vyvarovat sacharidů. Večeře – činí cca 20 % z našeho denního energetického příjmu. Je vhodné dát si lehčí večeři složenou převážně z bílkovin. Dobré je doplnit ji zeleninou s větším obsahem vlákniny pro rozpohybování trávení Druhá večeře – tvoří maximálně 5 % denního energetického příjmu, jde skutečně o něco malého, tedy například zeleninu či jogurt. S uvedeným jídelníčkem budete sice pomalu, ale o to jistěji hubnout. Pokud máte možnost vzhledem ke svému pracovnímu vytížení jíst častěji a méně, je toto ideální způsob, jak si udržet optimální váhu třeba i v případě, že máte kancelářskou profesi a minimum pohybu. Vždy nezapomínejte na dostatek tekutin.
Více na : http://dobreazdrave.cz/kolikrat-denne-jist-a-jak-si-rozdelit-prijem-potravy/a-jak-si-rozdelit-prijem-potravy/
Předchozí