Přidat odpověď
Musím souhlasit se sestrou, jsem na tom stejně, i když během vysokoškolských let jsem s leckterými záležitostmi flirtovala. Nejde to. Není to tam. Jsem přesvědčená, že nemůžeme poznat. Nemůžeme vědět. I kdybych se nějak rozumově rozhodla víru přijmout, nepomůže to. Neodpovídá to na moje otázky. Dobře, pokud svět stvořil Bůh, jak a kdy vznikl ten Bůh? Na tohle se nedá odpovědět. Stejně nikdy nebudeme vědět, co bylo na počátku, možná se dostaneme před velký třesk, ale co a jak bylo předtím? A co bude potom? Je vesmír nekonečný? Zřejmě ne, ale v tom případě - co je na jeho konci? Je to jen tím, že si nedokážeme představit fyzikální zákonitosti, které tam panují? Člověk by měl hledat odpovědi vně své slupky, ale taky v sobě. Problém někdy je, jak to sladit. Někdo si myslí, že všecky odpovědi najde uvnitř, nebo naopak vně. Osobně si myslím, že ty odpovědi stejně nalezeny nebudou. Různé náboženské systémy se mi jeví spíš jen jako návody na přežití a úspěšné rozmnožení určitých společenství a na můj vkus se hodně často vymkly kontrole.
Předchozí