Přidat odpověď
Taky myslím, že se na to nemusí vynakládat tolik a člověk ani nemusí bydlet na vesnici a dělat si věci sám - tím myslím, že nemusí vyrábět kečup a píct chleba, ale nemyslím, že by si nemoh obalit řízek. Ovšem vyplatí se větší mražák (my onehdá koupili skoro novej pulťák za 3,5 tisíce).
První je omezit nakupování polotovarů, uzenin, sladkostí, ochucovanejch vod apod. Třeba ryba udělaná doma vyjde levněji než koupený filé, o kvalitě nemluvě. Maso se dá koupit leckde, jsou různý systémy typu "maso do tašky" a podobně, bejvá to český maso, často od drobnejch a středních chovatelů. Ale je na něj dobrej ten mražák. Kupovat sezónní zeleninu, plus přes zimu se dá koupit bedýnková zelenina - česká, místní, kvalitní, takže vydrží uskladněná. Je dražší, ale podstatně dýl vydrží, z tý z řetězců se stejně část pravidelně vyhodí, pokud se nespotřebuje do dvou-tří dnů. Možná jak která, ale v celkovým srovnání je kvalita z řetězců ubohá. Bílý pečivo je relativně drahý, až na koblihy, na který se lidi pravidelně lákaj, ale chleba je výběr a kvalita vesměs slušná, nejhorší je velká šumava, ale třeba už malá šumava tak zlá není, přinejmenším nekysne, nespadá, neplesniví. S mlíkem bejvá kříž, ale slušnejch jogurtů je dost, opravdu kvalitní sejry holt nejsou (a nemusíme se srovnávat se Švýcarama nebo Francií, stačí s Německem nebo Švédskem, tam je vyšší kvalita za stejnou nebo i nižší cenu) - ale ty nebyly za mýho života nikdy.
Předchozí