Já myslím, že dítě sedmdesátých a osmdesátých let si užilo hojně sacharidů a tuků, s bílkovinou a vlákninou už to velmi kulhalo.
Moji prarodiče vysekli slavnostní oběd z jednoho kuřete pro 12 lidí. Upeklo se kuře, k tomu se připek bůček a nádivka (v níž byly max 2 vejce), zelí a hora knedlíků, před tím byl vývar s domácími nudlemi a jednou pidimrkví a jako dezert nějaká domácí buchta s máslovým krémem. To moh člověk jíst jako vrabec a pokud ochutnal od každého, úplně slyšel, jak se mu množí tukové buňky.
Pokud je otázka v záhlaví "kolik je vhodné sníst šunky a nízkotučného sýra" k chlebu, tak zhruba tolik, kolik je toho chleba (krajíček má tak 6 dkg) no a k tomu všemu 10 dkg zeleniny.
Takže já si v období kázně dávám 5-8 dkg zmíněného a 2-3 knackebroty, pokud mám období žravosti, tak se nějakou šunkou neotravuju