No, vysvětlovali mi to, že je tam špatné držení těla, takže jakoby větší zatížení paty... nebo jedna noha může být "delší" a tak...
Třeba nohy dokážu srovnat i já sama doma - ten hmat umím a rodina za mnou chodí, když cítí, že je bolí v kříži nebo kyčel nebo mají pocit, že se jim špatně chodí.
Takže i sama vidím, že nohy samozřejmě nejsou delší a kratší, jen jedna je víc povytáhlá z kyčelní jamky - viděla jsem rozdíl i 2 cm, a to už musí být hodně znát.
Ohledně délky nohou si to každý může zkusit doma - jeden si lehne na rovnou podložku a nevychyluje trup do strany, uvolní se a volně natáhne nohy, druhý mu vezme každou nohu v místě achillovky do jedné ruky, trošku jima potřese, zahoupe, uvolní a dá je patami k sobě...jen málokterý člověk má ty paty opravdu na milimentr přesně stejně. Pokud ale nejsou přesně, dělá to problémy s bolestí zad.
Někdy se tím dá i včas "srovnat" u dětí skolióza - protože pokud se srovná základna páteře - pánev, nemusí obratle nahoře nic vyrovnávat a srovná se to vlastně samo jen tímhle ošetřením. Tohle jsem viděla u dcerky.
Když se zjistí, že nohy jsou nestejně "dlouhé", existuje pak ten rovnací hmat, ale to je potřeba se naučit. Dělá to masér a domů si pak můžeme odnést návod na cvičení s ručníkem, aby nohy stále zůstaly tam, kde mají být
.
Ale to je jen střípek z dormovky, i když důležitý, pak se postupně rovná sklon rotace pánve a jemňounce obratle...a postupně v čase se i mění držení těla.
Ale souvislost ti řekne ten, kdo se dornovkou zabývá, zas tak moc masérů ji neumí, i když mají kurs. (To zas vím od kamarádky, protože byla jednou z těch, kdo ty maséry dále školil a dohlížel na ně.)
Jak tu tak o tom píšu - taky půjdu, už jsem dlouho nebyla, už to potřebuju
.