Strejda Gůgl a tetička Wiki nezklamou, ale musíš se umět zeptat.
Název pokrmu pochází ze dvora císaře Rudolfa II. Jeho matka byla Marie Španělská a proto na císařském dvoře vařili také španělští kuchaři. Ti také připravovali telecí závitky s nádivkou, které byly považovány za španělskou specialitu. Magdalena Dobromila Rettigová používala název španělské ptáčky pro závitek ze zeleného listu plněný vepřovou sekaninou. Později se pod stejným názvem uvádí závitek z telecího masa plnění sardelkou a žemlí. Františky Hansgirgové Nová česká Kuchařka z r. 1869 uvádí jako náplň sardelkou potřeného hovězího masa pouze slaninu.
Španělský ptáček v dnešní podobě je znám od 50. let minulého století, kdy byl název, v nově vytvářených normách veřejného stravování, použit právě pro hovězí závitek.
https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0pan%C4%9Blsk%C3%BD_pt%C3%A1%C4%8Dek