Přidat odpověď
Článek jsem prolítla, mimo mi přijde hlavně titulek. Nemyslím si, že by ženy odcházely z porodnice příliš brzy, problém je v návazné péči. Možná i v tom, že už nežijeme pohromadě vícegeneračně, ženské si mezi sebou v širší rodině tolik nepomáhají a neradí jako kdysi (čest výjimkám), že se rodí míň dětí a že snadná dostupnost UM umožňuje spoustě žen rychleji to vzdát. Kojila jsem relativně dlouho (22 měsíců, 2 roky, 3 roky) a vnímala jsem, jak jsem po každém dalším porodu zkušenější a sebevědomější. Žádný stres, jen já a dítě a ostatní "za naší bublinou".
Tedy až na jednu výjimku: Po třetím porodu jsem z vedlejšího pokoje slýchala uplakané miminko. Moje tělo na to zareagovalo po svém, ne stresem a nevyspáním, ale rychlým zavinováním dělohy a bleskovým nástupem laktace. Z porodnice nás vykopli za 2 a půl dne s tím, že třetirozená byla na své porodní váze. Měla jsem kliku. A taky zkušenosti a díky nim i dost sebevědomí. Rodí se ale pořád málo dětí a ty holky, které mají jedno dítě, to nemají kde nabrat. Pak to může na počet matek vypadat hůř, než to je na počet dětí (vícedětné matky bez problémů s kojením).
Předchozí