Přidat odpověď
Jasně - aby to kynulo rychle, aby to vydrželo to zpracování atd.
Dřív pekař nechal chleba v peci ne přesně na vteřinu, ale podle zkušenosti, kvásek nekynul přesně na vteřinu, ale taky podle zkušenosti. To dneska odpadá, jedou stroje a ty určují a tak to musí podle toho vypadat.
Že by tzv. ručně dělaný chléb stál třicet, tomu až tak nevěřím - a po staru.
Babi s dědou měli pekárnu, děda byl vyučený pekař a když jsem se ptala, jestli by to dneska šlo - tak říkala, jak s novými technologiemi, nevím, ale kdybychom to měli dělat opravdu jako dřív, tak by asi bochník byl za stovku - ale já bych do toho znovu nešla /myslí do pekařiny/. Dobře si pamatuje, jak to byla práce na celý den a střídali se. Babi měla na starost komplet přípravu, roztopení pece, pak šla spát, děda sázel a pekl, rovnou chodili zákazníci, tak prodával a pak zavřel a jezdil rozvoz.
A jak říkala mamka - to byl sakra jiný chleba.
Předchozí