Přidat odpověď
V diskuzi o kapesném mi připomněla tato věta:
"to, co přinese, už bych teda nekonzumovala - leželo to minimálně půl dne v krabičce ve vyhřáté třídě..." (řeč je o svačině)
otázku, která mi občas vytane na mysl již několik desetiletí.
Za jak dlouho považujete svačinu nehodnou konzumace a proč (není dobrá, způsobí průjem, poškodí zdraví...)?
Jistě se to bude lišit podle druhu svačiny a podmínek jejího "skladování", tak raději specifikuji:
Svačina je v sáčku nebo plastové krabičce ve školní tašce (batohu na výlet) v teplotě cca 24°C,
druhy:
1) jablko celé
2) jablko nakrájené na kousky
3) mrkev na kousky
4) paprika na kousky
5) houska s máslem a šunkou
6) chleba bez másla s tvrdým sýrem
7) uveďte svoje příklady svačin
Dobu pište třeba v hodinách - např. od přípravy v sedm ráno do deseti dopo konzumace ok, tedy 3 hodiny ok, po příchodu domů cca ve dvě již (pro někoho) ne - tedy 7 hodin ko. Někde mezi těmito hodinami tedy zkuste najít tu hranici (5 hodin?) kdy se svačina již stává nehodnou konzumace.
Za sebe: 12 hodin ještě vše ok (ráno nabalím sváču a na její část dojde až večer cestou z tréninku), a pak kromě housky s máslem a šunkou dám ostatní varianty na noc do ledničky a druhý den ještě považuji za konzumovatelné do večera. (Máslošunkové varianty pokud byly opravdu celý den v teple večer vyhazuji.)
Za desítky let této praxe nepozoruji žádnou újmu, ovšem připouštím, že já i moje děti máme "kachní žaludek", takže nějaké to počáteční znehodnocení potravin strávíme bez následků.
Jak to máte vy?
Předchozí