Přidat odpověď
Tak to je princip uzenin, učinit je použitelnými mimo chlazení, proto byly vymyšleny. Já proti soli ani nitrosoli v šunce nemám žádné námitky, právě proto, že jsou to pro mě potraviny do horších skladovacích podmínek a přesně tohle od nich čekám, aby byly chráněné před kažením. Když mám lednici při ruce, tak použiju maso a nepotřebuju konzervující přísady.
Rozkvašené ovoce je dost kolonizováno. Může tím pádem mít s.avý efekt a není to zrovna dobré jíst. Ačkoli by se dalo namítnout, že kvašené potraviny jsou zdravé, tak to sice ano, ale až po dokvašení. Po dokvašení totiž dojde k fermentaci antinutrientů a zároveň chcípnou ty kvasinky a bakterie, které to kvasily, protože jsou sebelimitující, čím víc kvasí a produkují alkoholu/kys. mléčné/octové/CO2/popř. dalších produktů, tím víc omezují svůj růst, protože alkohol je pro ně jed, kyselé prostředí taky...a prostě vyčerpají svůj ekosystém, zanesou ho odpadem (alkoholem a spol.) a pojdou. A pak je to prima k jídlu. Rozkvašené to nemá pozitivní efekt fermentace a přitom je to samá kvasinka a bakterie, nic extra.
Snadno lze ukázat na rozkvašené vinné révě, která po dokvašení je považována v rozumném množství za prospěšnou, zatímco v rozkvašené frmě nedojetého stánkového burčáku "pro Pražáky" má velmi nepříjemné důsledky pro trávicí trakt.
Kvašení probíhá obecně za nepřístupu vzduchu, tj. krabička, která větrá, není kvašení příznivá, tam dochází spíš k oxidaci ovoce, které má vliv spíš na krásu. Proto ty staré komunistické hliníkové svačinové krabice měly ty dvě řady maličkých dírek. Neprodyšný plast se silikonovým těsněním je dobrý akorát na to, že se nic nevylije, potravinám v teple ale obecně spíš nesvědčí.
Předchozí