Přidat odpověď
No jo, lebedová a kopřivová se vařívala snad po celý Evropě tam, kde jsou zimy chladný, tj. kromě středomořskýho subtropickýho pásma. Jsou to výživný a na vitamíny bohatý rostliny, rostou už brzy zjara, lebeda je v mnoha ohledech vhodnější ke konzumaci než třeba špenát. Nemá smysl ohrnovat nad tím nos víc, než nad sbírání hub nebo borůvek.
Jinak životní úroveň rolníků v Rusku se s kolektivizací zhoršila, to je celkem známá věc. Kolektivizace měla poskytnout kapitál pro rozvoj průmyslu a plynulý zásobování průmyslových dělníků, produktivita přitom byla chabá (záhumenky činily malou část osetých ploch, ale podíl na produkci měly několikanásobně vyšší, než by odpovídalo ploše), tak jak asi mohla vypadat výživa? Vyvozovat něco o minulosti z komunistickýho experimentu někdy v 70. let nemá smysl. Rusko je obrovský, zemědělství se tam provozovalo v různých klimatickejch a půdních pásmech, v různých režimech, za měnících se globálních klimatickejch podmínek, vždycky je potřeba se ptát ne, jak vypadalo zemědělství v ruský říši v minulosti, ale jak vypadalo tehdy a tehdy tam a tam.
Předchozí