Přidat odpověď
Andrea Cerqueirová Hana Pertlová: Taky si myslím, že nelze situaci na Kubě posuzovat evropským prizmatem, toto jsem dala jako status: "Když pročítám strohé odsudky těch, kteří si dovolili na Fidelu Castrovi ocenit to, že na Kubě, kterou zmítal Batistův režim a později byl cíl zničit ji embargy, takřka není negramotnost, radikálně se snížila dětská úmrtnost, není tam dětská podvýživa, lidé nežijí na ulicích a mají co jíst, říkám si, že je to naše pýcha, s kterou hodnotíme země mimo náš geopolitický prostor. Vnucujeme jim povýšeně, že jen náš způsob (liberální západní demokracie) je to nejlepší, že vše padá a stojí na svobodných volbách (co je proti tomu radikální snížení dětské úmrtnosti, že…). Aby mě někdo špatně nechopil, jsem pro svobodné volby, v žádném případě nerelativizuju zavírání lidí, popravy a omezování svobody kdekoli na světě. K tomu dodávám: Castrův režim na Kubě je třeba posuzovat JEDINĚ v kontextu Latinské Ameriky, je třeba porovnávat s režimy (v minulosti často vojenskými diktaturami) v jiných latinskoamerických zemích a tím, čeho se tam dosáhlo. Vím, jak je Kuba vnímána v Brazílii, věřte, že jakékoli jiné porovnávání a hodnocení (tedy třeba optikou demokracie v západní Evropě) je velmi ošemetné a naprosto v ničem není přínosné. A opakuji, to, že člověk Castra ocení, neznamená, že by jakkoli chtěl omezovat demokracii či tleskat policejní represi."
Žena, která v Latinské Americe žije a ví, o čem mluví.
Předchozí