a proc ne? proc bychom nemeli prepsat ucebnice? uz to, ze si deti od malinka hraji s rodove podminenou hrackou je preci omezujici. kdyz budou kluci dostavat auticka a holky panenky muze(ne vzdy nutne musi) to omezit jejich budouci okruh zajmu, vyber zamestnani a celkovy pohled na vec. rikam si, ze prepisovat by se melo zacit driv nez v ucebnicich, kdyz v leporelech pro nejmensi vidim "odvazneho pana kluka na konikovi" a "hodnou holcicku maminku zalevat kvetinky". ale prepisovani ucebnic se mi v tomto ohledu jevi jako umely zasah do prirozeneho vyvoje. az se zmeni nase smysleni o roli muze a zeny, zmeni se s nim i obsah knih a ucebnic. (navic si neumim rizene prepisovani knih pro deti predstavit v praxi, uz slysim ty reakce: cenzura! stredoveke metody! militantni feministky!). kdo by urcil co jeste ano a co uz neni vhodne? k prepisovani ucebnic asi nedojde, takze nam nezbyva nez o veci diskutovat, rozsirovat povedomi o moznostech obou pohlavi mezi lidmi a urychlit tak zmenu nazoru. nejsem feministka ve zbrani a je mi jasne, ze muj manzel me nemuze zastoupit behem tehotenstvi, porodu a kojeni(rozhodne nesouhlasim s dobrovolnou volbou umele vyzivy. to je svoboda matky na ukor ditete). vsechno ostatni mu jde stejne dobre jako mne a neco i lepe. jsem samozrejme lepe vybavena telesne pro peci o deti-tim myslim vylucovani a pusobeni ruznych hormonu, ale proc by se mel mene tesit z nasich deti, jen proto, ze se mu pri kojeni nevylucuje do krevniho obehu "trpelivy" hormon? muze byt stejne trpelivy a milujici jako ja. a konec koncu, ty deti jsou NASE. nekdy mam pocit, ze se zeny-matky zamerne pasuji do role jedine kompetenti osoby v peci o deti. takze deti jsou pak trochu vic maminky nez tatinka... a kdo je pak v nevyhode? chapu snahu o emancipaci zen jako rozsireni moznosti pro obe pohlavi. stejne jako driv nebylo zenam umozneno studovat a delat karieru, muzum nebylo doprano sblizit se se svymi detmi, travit s nimi vice casu. toto striktni rozdeleni roli bylo snazsi a efektnejsi strategii pro zivot, ale dnes uz na nem neni treba lpet. v nasich podminkach nezalezi preziti na tom, jestli muz ulovi dostatek, kdyz uz lovi i zena. proc upirat radost z lovu zenam a poteseni z pece o deti muzum?
Předchozí