Přidat odpověď
Navrhovala jsem kuchyně, sama často vařím a peču a bydlela jsem v 5 pronajatých bytech a některé kuchyně navrhoval člověk, který nikdy nevařil. Osvědčilo se mi: do rohu umístit dřez s odkapávačem na nádobí /odkapávač umístit do rohu, pokud je na něm nádobí, nepřekáží, netrčí/, myčku umístit hned vedle dřezu tak, abys mohla otevřít myčku a stát přitom u dřezu a mastné nádobí skládat vedle sebe do myčky bez přenášení a kapání špíny, a mezi džezem a sporákem prostor minimálně 5Ocm,ideálně cca 70 cm- na tomto prostoru budeš nejčastěji pracovat,krájet,odkládat omyté kapající suroviny, porcovat a naklepávat maso, vypracovávat těsta, takže čím větší ten pracovní prostor mezi varnou deskou a dřezem bude, tím déle trvá úklid. Pokud pečeš,budeš potřebovat prostor na vyvalování těsta, jehož ideální plocha je cca 90-100cm abys měla po ruce všechny přísady, minimálně však 70cm, na to také někteří návrháři nemyslí a zbytečně prostor dělí a člení. Snížená varná plocha mi přišla k vzteku z důvodu omývání a sušení několika ploch po skončení vaření /ty výškové přechody a malé plošky kolem varné desky jsou k ničemu/. Otočné koše do rohové skřínky jsem z vlastní kuchyně vyhodila, nádobí z nich vypadávalo dozadu, kam jsem se těžko dosávala, roh využívám na ukládání něčeho, pro co nejdu tak často. Praktický je také zabudovaný odpadkový koš a to nejlépe hned pod dřezem.
Předchozí