Už víc jak 2 roky doma peču kváskový chleba. A kupovaný chleba se nám doma objevuje jen o letních prázdninách, kdy na pečení doma vesměs není čas a z 99,9% bereme Šumavu z Penny a je dobrá, ale bráváme celou nebalenou. Nejhorší jsou balené půlky chleba, které dají do sáčku ještě horké. V sáčku se zapaří a je po chlebu
Jak se vyrábí, peče kváskový chleba jsem sledovala celičký rok na Facebooku než jsem našla odvahu jít a zkusit založit kvásek.
Kváskové pečivo je zdravější než drožďové. Kvásek dělá lepek stravitelnějším; tělo si bere více živin; u dětí prý droždí nějak blokuje vstřebávání vitamínů či co... Chleba je vynikající a v pohodě vydrží 10 dní (ale vesměs je do tří dnů fuč)... Jak se člověk v tom výrobním procesu zorientuje, tak zjistí, že byť příprava včetně pečení na jeden chleba trvá cca 14 hodin (10-12 hodin rozkvas; 20 minut příprava a hnětení v robotu; potom hodina v míse, kde těsto kyne; potom popřekládám a stočím do ošatky a v té kyne cca 2 hodiny a v troubě se peče 3/4 hodiny... tak to jde zvládnout v pohodě.
Ráno než jdu do práce, tak zadělám na rozkvas; odpoledne přijdu z práce a hned dám vše do robota a odcházím se převléknout - doladím těsto v robotu a dám do mísy. Hodinu si toho nevšímám... zní to děsivě, ale jak píšu, žádná hrůza se nekoná a výsledek je vynikající a můžeš si upéct, jaký zrovna chceš - pivní, podmáslový, kefírový, se semínky takovými či makovými, celozrnný více či méně s bramborem či bez... ! Může být popraskaný více či méně, vypečený více či méně...