Ahoj, myslím, že tady poněkud směšujeme pár věcí. Studium jazyka na filozofické fakultě není srovnatelné se studiem na jazykové škole.
Studium na fildě (hovořím o osobní zkušenosti na FF MU) je studium jazyka, a to především teorie - gramatický jazyk, vývoj jazyka, literatura. Je mylné předpokládat, že se zlepším v anglické konverzaci, pokud se začnu studovat anglistiku.
Výjimkou jsou minoritní jazyky (např. finština), kde se NEPŘEDPOKLÁDÁ, že student má znalosti daného jazyka. Naopak pro studium angličtiny, španělštiny, němčiny (ale i např. ruštiny) je nezbytné jazyk ovládat, a to již na slušné úrovni. Už jen proto, že v případě studia těchto jazyků je součástí přijímacích zkoušek rovněž test z daného jazyka.
Jeden minoritní jazyk studuji v magisterském studiu, začala jsem po 40, zbývá mi rok do magisterských státnic. Ano, ten jazyk jsem moc chtěla studovat, na jazykových školách se nevyučuje. Škola mě donutila studovat i věci, které mě nebaví. Velmi z toho ovšem profituje moje krátkodobá paměť