Přidat odpověď
Zákeřný - to pro mě znamená, že napadne ze zálohy, potajmu, nečekaně, záludně. To tak myslím asi ve skutečnosti bude těžko. Medvěda v přírodě jsem v životě neviděl, ale nic podobnýho jsem se nedočet nikde, ani v knihách zachycujících skutečný zážitky s medvědama v Americe a jinde, a že jsem jich přečet celkem dost. Svým způsobem se dá říct, že jedinej zákeřnej predátor u nás je člověk.
Kromě medvědice s mláďaty asi od medvědů hrozí nebezpečí hlavně proto, že jsou to povahou teritoriální samotáři, který maj navrch rádi svůj klid a rádi si zdřímnou. Nebezpečí hrozí asi hlavně od nenadále vyrušenýho medvěda. Kdysi jsem četl od jednoho znalce americkejch medvědů (s trochou nadsázky), že nechápe, jak se takovej neurotickej cholerik jako medvěd moh stát nejrozšířenější plyšovou hračkou.
Co si pamatuju ze zasvěcenejch rad, hlavně prej neutíkat, nekoukat mu do očí a nekřičet. Místo toho hned sklopit zrak a koukat stranou, chlácholivě, klidně, polohlasně mluvit nebo brumlat a pomalu ustupovat pryč.
Předchozí