Přidat odpověď
kopíruju z pdf, trochu se to asi rozsype
7. Marinovaná vejce (3 porce)
L
B
G
vejce6 ks česnek2 stroužky chilli paprička1 ks tymián čerstvý3 snítky oregano čerstvé2 snítky saturejka čerstvá 1 snítka
Nálev: voda250 ml cukr1 lžíce sůl1 lžička ocet 8% 70 ml bobkový list 1 ks pepř celý 1 lžička
Na nálev svaříme vodu, cukr, sůl a koření, provařujeme 6 min, poté vlijeme ocet a jen přivedeme k varu a vypneme. Necháme zchladnout na pokojovou teplotu.
Mezitím uvaříme vejce natvrdo, necháme je vychladnout a oloupeme. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky, chilli papričku na kolečka. Bylinky opereme a osušíme. 20
JARO
Do sklenice skládáme celá vejce a prokládáme česnekem, chilli a bylinkami. Nakonec zalijeme nálevem. Uložíme do chladničky na tři dny, poté konzumujeme s pečivem, nebo můžeme použít např. na přípravu plněných vajec, do salátu či do vajíčkové pomazánky. Neskladujeme déle než týden.
Proč? Marinování vajec v nálevu s obsahem octa a soli prodlužuje trvanlivost vařených vajec, protože kyselé a slané prostředí zpomaluje množení mikroorganismů. Není to ale dostatečné opatření, proto ani marinovaná vejce neskladujeme příliš dlouho.
Předchozí