Jitys,
tak předně, je to asi nejtěžší učivo v češtině ve třetí třídě (vyjmenovaná slova jsou proti tomu celkem brnkačka), nejnáročnější na jazykový cit. Chce to docela dost času, psát test po necelém týdnu mi přijde...no zbytečné, no...ale to je jedno.
Já to mám probrané už dva měsíce a je pořád určité procento dětí, které s tím bojují
. První úspěchy se dostavily právě asi po týdnu, do té doby jsem měla pocit, že to nikdy nepochopí
.
Skloňování (vytváření různých tvarů slova podle pádových otázek) je jedno z procvičování...ale pozor, protože děti ještě neznají vzory, tak leckdy tvoří ty tvary špatně, je třeba to hodně hlídat.
Pak jsme to zkoušeli i bez skloňování, měli zadané slovo a měli ho dát do správného tvaru (pád a číslo)....to jim šlo od začátku lépe.
Hledání pádu je vlastně z toho všeho nejtěžší, protože mají tvar a musí vybrat jednu ze 14 možností...a oni ještě nemají vybudovaný systém, jak tu jednu možnost najít.
Takže ještě děláme cvičení, kdy dostanou slova v různých tvarech a k tomu ty pády (a čísla) a jen spojují...omezí se tím počet těch možností a je pro ně jednodušší kontrola, že to dělají správně.