Myslím, že na změnu pozdě není...mám taky dost neprůbojného syna, je mu 9, ale vidím, jak se to pomaličku zlepšuje...u něj to chce hodně trpělivosti, vysvětlovat, jak by se měl v té které situaci zachovat a proč, snažit se ho vystavovat situacím, kde se musí trochu překonat (ale zároveň víme, že to zvládne)- takže mu to pak zvedá sebevědomí, že to dokázal...jako asi nebude nikdy vyloženě ranař a loktař, na to nemá moc ani povahu, ale určitý průběžný pokrok tam vidím...on prostě potřebuje na všechno návod, no...nedávno třeba přišel ze školy s tím, že mu spolužák řekl, ať si koupí nové desky (má takovou tu plastovou kapsu A5 na žákovskou a notýsek) - že už mu to nejde zavírat a že má divný obrázek (má tam lišky, sám si to vybral)... povídá mi, že on ale jiné nechce...a prostě bylo vidět, že nevěděl, co na to tomu klukovi měl říct - tak jsem mu řekla "líbí se ti ty desky?" - jo..."vadí ti, že nejdou zapínat? - ne nevadí... "tak vidíš, potom není vůbec co řešit, řekni mu, že tobě se líbí a hotovo..."