Přidat odpověď
Pokud někde nabízejí rozlévanou Pálavu, pak si můžete být téměř jistí, že to není Pálava. Výměra vinic této odrůdy je tak malá, že žádný vinař nebude tímto vzácným a kvalitním materiálem plýtvat na obyčejnou „sudovku“. Tyto rádobypálavy využívají marketingovou sílu odrůdy, většinou jde ale o směs Muškátu moravského a Müller Thurgau, případně o dovezené aromatické odrůdy ze zahraničí.
PÁLAVA NENÍ SLADKÁ
Jedním z nejrozšířenějších omylů naší víno milující veřejnosti je, že Pálava je sladké víno. Nemusí tomu tak ale nutně být. Pokud hrozny Pálavy vyzrají do vysoké jakosti a jsou správně zpracovány, získáme vysoce extraktivní víno. Právě intenzivní aroma vzbuzuje v ústech dojem plné sladké chuti, a to i navzdory tomu, že víno prokvasí téměř do sucha. Vysoký zbytkový cukr (jehož hodnotu byste měli přečíst na etiketě) může u této odrůdy působit dokonce disharmonicky.
Zbytkový cukr nad 60 g/l by pro Vás zvlášť v kombinaci s nízkým obsahem alkoholu (9-10%) měl být upozorněním, že možná kupujete něco, co by se dalo dost dobře použít i jako sirup.
Předchozí