Také jsem zastánkyní co nejpřirozenějšího porodu. Své děti jsem sice přivedla na svět v porodnici, ale to nic nemění na tom,že porod patří ženě.
Osobně bych si porod doma asi nedivolila, jelikož si myslím, že patřím mezi ty ženy,pro které by porod doma, mohl znamenat riziko. Myslím, že žena sama by měla zvážit tuto alternativu a když se rozhodne porodit své miminko doma,měla by nést i plně zodpovědnost za toto své rozhodnutí. V naší zemi nejsou k tomu zatím takové podmínky, aby mohli porody přirozeně probíhat doma. Je to prosté, nefunguje propojení mezi porodní asistentkou a nemocnicí, což bych viděla jako zásadní problém. Jinde, například ve Švédsku, toto propojení funguje, takže pokud se přihodí nějaká komplikace, okamžitě je poskytnuta ta nejrychlejší a odborná pomoc lékaře.
Dovolím si tvrdit, že to tady neexistuje a co vím, tak maminka, která se přeci jen rozhodne porodit doma, (znám takovou) i bez porodní asistentky, tak má pak veliký problém.
Hodně blízké k porodu doma , mi přijdou Porodní domy, ale i ty si musí klestit cestu.
Plánuji ještě jedno miminko, ale doma ho rodit určitě nebudu, jak jsem již podotkla, patřím mezi ty maminky, pro které by to nemuselo být to nejlepší. Takže si vyberu porodnici, kde jsou alternativním porodům nakloněni, naštěstí to není od nás tak daleko-Vrchlabí. Ale i tak všm maminkám držím palce a přeji co nejkrásnější a nejpřirozenější porod jak doma tak v porodnici.
Vše se vyvíjí a myslím, že porody v domácím prostředí budou opět běžné a ne kuriosní a hlavně nikdo nebude maminku pranýřovat.
Předchozí