"Je těžké si to uvědomit, pokud nedostaneš měřítko jiné reality, jiné společenské situace, jiného vnímání"
tante, to máš pravdu. moje kamarádka žije trvale v Kanadě, má tam rodinu, dobrou práci, ale kořeny má v Čechách. Jezdí sem minimálně 1x ročně, její děti všechny mluví česky tak, že bych nepoznala, že tu nežijí.
A vždycky když přijede, nastaví mi něčím zrcadlo. například se jednou (už je to dost lety, myslím, že jsme zrovna měla intelektuální dovolenou - tedy dovolenou od intelektu, tedy mateřskou, tenkrát se to tak jmenovala, rodičák přišel později...) divila, co to tu máme za reklamy (bylo to něco, jak matka šůruje domácnost a otec si s dětmi někde hraje na indiány, samozřejmě v původně bělostném oblečení, zprasej se u toho a ideální matka vezme prací prášek nějaké značky a vše doběla vybělí). že tohle by v Kanadě neprošlo, že u reklam na čistící prostředky je maximálně nějaká unisex ruka, nikdo by si nedovolil takto genderově nekorektně to pojmout. u reklamy na auta prý neexistuje, aby se tam svíjela nějaká polonahá modelka, když auto, tak auto, lidi oblečení a hlavně početně vyváženo ženy-muži.
dokud se toto u nás nezmění, nelze se divit, že zetkova dcerka za svého bratříčka dělá některé domácí práce a zetko si myslí, že to má od přírody v genech.
a taky už vím, kde mí synové vzali kolem toho 10. roku poučky "tohle já dělat nebudu, to je ženská práce"