15x Mikuláš mi nevadí, děti si to užívají. Ony to vnímají jinak, vím z okolí a od našich dětí, tak mají zažito, že přes den chodí převlečení lidi a večer domu přijde opravdový Mikuláš.
Když jsem byla malá, tak nám kolem domu večer taky prošlo 15 skupin Mikulášů a mnoho z nich zavítala i k nám domu, nikdo se nedomlouval, chodili jak na pomlázku, postrašili, jedna skupina předala košík s nadílkou a čekalo se kolik jich ještě přijde.
Ani to jsem jako dítě nevnímala jako devalvaci, těšila jsem se na to. Ten pravý Mikuláš byl s košíkem a ostatní byli levý. Pak jsme se ve škole hádali, který Mikuláš byl ten pravý.
To samé jako několik nadílek pod stromečkem, doma, u babičky, u tety.....to miluji doteď.
Čert nás vypek pouze u nejstaršího dítěte. Nepřišlo nám, že by se tak bál, nakonec měl radost z nadílky, mluvil o tom se směsí radosti a posvátného úcty. Ale pak jsme ho na Štědrý den nemohli dostat ke stromečku na dárky, měl strach, že tam bude i čert.
A jsem fakt macecha, děti čertem straším, dokonce nám Mikuláš nechává čerta za komínem a užívám si alespoň pár dnů klidu, pak bohužel dětem rychle otrne a je po klidu