tak "moje" není asi nejlepší na světě, ale zatím si na ní pochutnali vždycky všichni, včetně různých návštěv
maso beru obvykle hovězí zadní, pravou svíčkovou bych nepoužila, připadá mi to jako hřích
(škoda masa a omáčka bude taky horší), přidávám i kousek kližky, kterou pak teda nepředkládám ke konzumaci (já ji sním pak s bramborem)... maso opeču na sádle ze všech stran, odložím, pak přidám do výpeku kousek másla a orestuju zeleninu (mrkev, celer, petržel, ideálně 1:1:1), až začne výrazně vonět a lehce zhnědne, nasypu pokrájenou cibuli a slaninu, vrátím maso a v čajítku dám koření (bobkový list, celý pepř, nové koření, jalovcové kuličky), podliju hovězím vývarem a strčím do trouby přes noc, na cca 100 stupňů... ráno vypnu a nechám být, pak vyndám maso a koření, zaliju smetanou, provařím a rozmixuju... podle chuti někdy přidám lžičku hořčice, někdy trochu octa, záleží na chuti zeleniny a vývaru... jo a na závěr pokládám na hotovou omáčku tenký plátek másla, ten se rozpustí a rozteče po hladině (pak zamíchám před servírováním)
maso nešpikuju - dost lidí to nerado