Nechci se hádat
, ale loni nám to pani průvodkyně ve skanzenu líčila asi takto.
"Jak jsme již naznačili, štědrovečerní večeře bývala vždy bohatá. Tradiční večeře začínala po modlitbě, a to symbolickým kouskem chleba nebo trochou hrachu, případně oplatkou s medem česnekem, která měla mít ochrannou moc. Dalším chodem bývala polévka, převážně z luštěnin, hub, až později bývala rybí. Hlavním chodem pak nebyla ryba, ale nejčastěji to byl vánoční kuba neboli vánoční hubník, což je zapečený nákyp připravený z krup a hub, dochucený cibulí a česnekem. Co se do vánočního kuby přidávalo, záviselo na tom, jakými surovinami rodina oplývala. Maso se ale velmi dlouho vůbec na Štědrý večer nejedlo. To vycházelo z církevního zákazu. Lidé si proto často dělali masovou hostinu již den před štědrým dnem, a to zejména na Moravě. Stejně tak se dlouho nesměly podávat ani alkoholické nápoje."
Ryby přišla až v devatenáctém století, maso se při štědrovečerní večeři nejedlo vůbec.